Institutionen för fysik och astronomi

Vad händer med vår sol när den åldras?

2017-03-11

Vad händer med vår sol när den åldras?

Frågan ställdes 2017-03-11 av Ariana, 16 år.

Solen är en vanlig stjärna som liksom alla vanliga stjärnor består av ca 90% väteatomer, 10% heliumatomer och litet grann av alla andra atomslag. 

Solen får sin energi av att väte omvandlas till helium längst inne i det många miljoner grader heta centrum. Detta har pågått i knappt 5 miljarder år och kommer att fortsätta ungefär lika länge till medan solen blir varmare och varmare. När vätet är slut inne i centrum finns där nästan bara helium, och väte förbränns i ett skal runt centrum. Då kommer solens ytlager att svälla upp och bli svalare och solen blir en röd jättestjärna medan det blir allt hetare i centrum. När temperaturen i centrum når 100 miljoner grader kan heliumkärnorna i centrum slå sig ihop till kol och syre.

Efter några hundra miljoner år har solen svällt upp ytterligare och når utanför de inre planeterna; jorden kan då sjunka in i solen och förgasas helt. Till sist kommer solen att bli så ljusstark att den blåser bort hela sitt gigantiska ytterhölje och kvar blir sedan en liten superhet "vit dvärg”-stjärna som långsamt kallnar under många miljarder år.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Fler frågor

Ställ en fråga till forskare i fysik och astronomi

Har du en fråga om astronomi eller fysik så kan du ställa den till våra forskare, som svarar på dem i mån av tid. Forskarna har tyvärr inte möjlighet att svara på skoluppgifter.

Ett urval av frågorna besvaras och presenteras sedan på sidan.


captcha

* = Obligatoriska fält