Institutionen för fysik och astronomi

Är det möjligt att bestämma en ljusstråles ålder?

2017-08-15

Hur kan man veta hur gammal ljusstrålar är som når jorden från rymden?

Frågan ställdes 2017-08-15 av Mehrdad.

Det kan man bara räkna ut om man vet hur långt bort ifrån ljuset kommer. Vi vet att solen ligger ungefär 150 miljoner kilometer från jorden och det tar därför drygt 8 minuter för solljuset att nå oss. Ljusets hastighet är alltid den samma i “tomma rymden”, något man mätt och testat på många olika sätt.

Det tar mer än 4 år för ljuset att nå oss från närmaste (andra) stjärna och cirka 25 000 år från centrum av vår galax, Vintergatan. Andromedagalaxens ljus är omkring 2 1/2 miljoner år “gammalt" när vi ser det. Avståndsbestämningar i universum är en hel vetenskap och just nu finns en europeisk rymdsond, “Gaia”, som ska mäta avstånd till mer än en miljard stjärnor. I grunden använder Gaia vanliga “lantmätarmetoder” för att bestämma avstånd i rymden.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Fler frågor

Ställ en fråga till forskare i fysik och astronomi

Har du en fråga om astronomi eller fysik så kan du ställa den till våra forskare, som svarar på dem i mån av tid. Forskarna har tyvärr inte möjlighet att svara på skoluppgifter.

Ett urval av frågorna besvaras och presenteras sedan på sidan.


captcha

* = Obligatoriska fält