Svaga länkens styrka
Med hjälp av modern mönstringsteknik har forskarna skapat en tvådimensionell struktur bestående av konstgjorda atomer gjorda av ett par atomlager tjocka järnskikt, inbäddade i palladium.
Forskning inom fysik och astronomi
Forskningsavdelningar
- Astronomi och rymdfysik
- FREIA
- Fysikens didaktik
- Högenergifysik
- Kärnfysik
- Materialfysik
- Materialteori
- Röntgenfysik
- Teoretisk fysik
- Tillämpad kärnfysik
Forskningsinfrastruktur
Forskningsinitiativ

Forskarporträtt
Utbildning på forskarnivå

Forskarutbildningen ger kompetens att självständigt bedriva forskning, djup förståelse av ämnesområdet samt skicklighet i att förmedla kunskap och skapa förutsättningar för andras lärande. Som doktorand är du en av framtidens nyckelpersoner. Du bidrar till universitetets forskning och är en betydelsefull representant för Uppsala universitet. Det löpande ansvaret för doktorander har institutionen medan Teknisk-naturvetenskapliga fakultetsnämnden har det övergripande ansvaret och tillsynsansvaret för utbildningen. Som stöd till doktoranden finns det två doktorandombudsmän vid institutionen för fysik och astronomi.
Forskningssamarbeten
Uppsala är en aktiv deltagare i ett stort antal ledande nationella och internationella forskningssamarbeten som CERN, ESO, ESA, ESS, GSI, IceCube och MAXLab. Under åren har fysiken i Uppsala genom Manne Siegbahn och sonen Kai Siegbahn belönats med två Nobelpris.
Centrum och nätverk
- Nordic Academy for Nuclear Safety and Security (NANSS)
- Tandemlaboratoriet
- Centrum för ämnesdidaktisk forskning (MINT)
- Centrum för neutronspridning
- Centrum för fotonvetenskap
- Centrum för rymdfysik
- Svenskt Kärntekniskt Centrum (SKC)
- Uppsala Rymd- och Astrofysikcentrum (URAC)