Nordiska Fysikdagarna

  • Datum:
  • Plats: www.nordicphysicsdays2021.se
  • Föreläsare: Michel Mayor, Nobelpristagare i fysik 2019, Geneva University, Schweiz William Phillips, Nobelpristagare i fysik 1997 Petra Rudolf, Petra Rudolf, EPS Vice-President, University of Groningen, Nederländerna
  • Webbsida
  • Arrangör: De nordiska fysikersamfunden och institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet
  • Kontaktperson: Carla Puglia
  • Konferens

De Nordiska Fysikdagarna är en konferens som hålls digitalt den 4-6 augusti 2021. De arrangeras gemensamt av de Nordiska Fysikersamfunden och hålls vanligtvis vartannat år i ett av de nordiska länderna. 

Under tre dagar kommer de Nordiska Fysikdagarna att erbjuda ett brett program inom fysik med vetenskapliga och populärvetenskapliga föredrag. Konferensen samlar unga och seniora fysiker inom olika forskningsområden från de nordiska länderna och vänder sig till forskare, lärare och doktorander. Under konferensen finns det möjlighet att lyssna och diskutera med experter inom olika fält. För att delta krävs att man anmäler sig, men det finns också kostnadsfria evenemang öppna för allmänheten i form av förelsäningar av de två tidigare Nobelpristagarna Michel Mayor och William Phillips.

Bland talarna finns bland annat:

- Nobelpristagare i fysik 2019 - professor Michel Mayor, Geneva University, Schweiz
- Nobelpristagare i fysik 1997 - professor William Phillips
- Vice-President i Europeiska Fysikerssamnfundet, European Physical Society, EPS - professor Petra Rudolf, University of Groningen, Nederländerna

I samband med konferensen kommer en ny historisk plats kopplat till fysikområdet, en så kallad EPS Historic Site, tillägnad Anders Jonas Ångström invigas. Anders Jonas Ångström bidrog inom flera av fysikens områden och är mest känd som en av grundarna av den optiska spektroskopin. Han är också känd över hela världen för att han introducerade en enhet för ljusvåglängd, motsvarande 0,1 nanometer (10-10 m, dvs 0,0000000001 meter), och som antogs som internationell enhet med namnet ångström.

Syftet med de Nordiska fysikdagarna är att främja nordisk samverkan på fysikområdet och lyfta fram aktuella framsteg inom fysiken, som påverkar vår världsbild och bidrar till samhällsutvecklingen.

Läs mer om de Nordiska Fysikdagarna

Populärvetenskaplig föreläsning med Nobelpristagare Michel Mayor

Populärvetenskaplig föreläsning med Nobelpristagare William Phillips

Invigning av EPS Historic Site