Nobelpristagarna besöker Uppsala

2018-11-26

Nobelpristagarna i kemi och i fysik 2018 besöker Uppsala universitet den 13 december och föreläser inför en stor publik i universitetets aula om forskningen som ledde fram till Nobelpriset.

Sedan många år tillbaka är det tradition att de nyutnämnda Nobelpristagarna blir inbjudna till Uppsala universitet i samband med Nobelprisfestligheterna i Stockholm. I besöksprogrammet ingår en mottagning hos rektor och lunch på Uppsala slott men också uppskattade och välbesökta öppna föreläsningar av de gästande Nobelpristagarna.

I år kommer pristagarna i kemi Frances H. Arnold, George P. Smith och Sir Gregory P. Winter samt pristagaren i fysik Donna Strickland. Läs programmet

Vi har intervjuat några forskare vid Uppsala universitet om årets Nobelpris i fysik, kemi och medicin.

Spännande uppdrag i Nobelkommittén för fysik

Till nyår avgår Olga Botner som ledamot i Nobelkommittén för fysik vid Kungliga Vetenskapsakademin. De arbetar året runt med att vaska fram upptäckter och uppfinningar som ska belönas med Nobelpris.
– Det har varit oerhört spännande och givande, säger hon.
Läs artikeln

Värd för kemipristagaren: ”En riktig förebild”

Hallå där, Lynn Kamerlin, professor i kemi. Du ska vara värd för Frances Arnold, Nobelpristagare i kemi, när hon besöker Uppsala den 13 december. Hur kan din forskning kopplas till hennes forskning om ”proteinernas evolution”?
Läs artikeln

”Som immunolog är det lätt att vara entusiastisk”

Med ett ben i akademin och det andra i läkemedelsindustrin bygger Sara Mangsbo en plattform för en framtid som forskande serieentreprenör inom immunterapi.
– Nobelpriset var ännu en fantastisk nyhet för ett fält som redan rider på en stor framgångsvåg.
Läs artikeln

Annica Hulth

Last modified: 2021-05-17